Blog

Minimalizm Nedir?

Minimalizm Nedir? Türkçe anlamı “sadecilik” olan bu kavram kısaca hayatı kolaylaştırma ve düzene koyma olarak düşünülebilir. Az ve öz ( less is more), bu söz “Minimalizm” için vazgeçilmez bir slogandır. İnsanlar alışveriş yaparken bazı durumlarda aşırıya kaçar ve ihtiyacı olmasa bile bir şeyler alır.

Bu bir süre sonra kişinin hayatını karmaşıklığa döndürür. İşe yaramaz olan şeylerden, fazlalıklardan arınmak Minimalizm için temel kuraldır.

Minimalizm Nedir?

İhtiyacın ön planda olup ve işlevini yerine getiren şeyleri göz ardı etmemektir. Tüketim odaklı bir çağda yaşıyoruz. Bu çağa uydurmak için sürekli bir şeyler satın alıyoruz. Bu satın aldığımız şeylerden sonra mutlu olacağımızı sanıyoruz. Elbette bu mutluluk çok kısa sürecektir.

Elde edilen bu mutluluk uzun vadeli bir durum değildir. Aslında huzur ve mutluluk gereksiz olan her şeyden uzaklaşmaktır.

Sahip olunan şeylerin miktarını, niceliğini arttırmak yerine kalitesini, niteliğini arttırmaktır. Minimalizm gerçekte ihtiyacı olmayan nesneleri kendinden uzaklaştırma ilkesine uyar. Bunlar sadece bir nesne olmayabilir. İnsanlarla gerektiği kadar iletişim kurmak, gereksiz konuşmaktan kaçmak da bunlara birer örnektir.

Minimalizm düşüncelerden, insanlardan, yaşam tarzından, alışkanlıklardan, kısacası maddi-manevi bütün fazlalıklardan kurtulmak demektir.

Minimalist Bir Hayata Sahip Olmak

Fazlalıktan kurtulmak

Sürekli aldığımız ve fazla olan eşyalarınızdan kurtulmalısınız. Odanızı ya da dolabınızı düzenlerken “sürekli bunu giyerim bunu bir gün kullanırım” dediğiniz şeyler olmuştur. Bu zamana kadar eğer o kıyafeti giymemişseniz, o eşyayı daha önce hiç kullanmamışsanız muhtemelen bir daha asla giymeyecek ya da kullanmayacağınız anlamına gelmektedir.

Bu fazlalıklardan kurtulma kökten bir temizlik olacaktır. Gerekli olan dışında her şeyi bir kenara koyun. Bunları ister birine hediye isterseniz bir bağış olarak da düşünebilirsiniz. Böyle yapmak size ruhen de iyi gelecektir.

Gerçek ihtiyaca odaklanmak

Gereksinim duymayacağınız ürünlerden kaçınmalısınız. Gerçek olan ihtiyaca yönelik alışveriş yapmak cebinizi de rahatlatacaktır. Peki gerçek ihtiyaç nedir? “Bulunsun bir gün kullanırım” dedikleriniz değildir. Bu ihtiyaçlar için bir liste oluşturabilirsiniz. Sadece işe yarayan şeylere odaklanıp onları aldıktan sonra gereksiz olanlara yer vermeyeceksiniz.

Bir tane al, tam al

Daha az satın alın ama daha iyisini alın. Bir kalitesiz ayakkabıya 60 lira vermek yerine işçiliği daha iyi ve kaliteli olan ayakkabıya 200 lira vermek daha mantıklıdır. Çünkü kaliteli olan ayakkabı 3 yıl bile dayanabiliyorken 60 liraya aldınız ayakkabı 2 ay sonra yıpranmış oluyor. Bunun bilincinde olup ona göre hareket etmelisiniz.

Zihindeki fazlalıkları atmak

Sakin ve huzurlu bir yaşam herkesin hayalidir. Zihninizi ne meşgul ediyorsa oturup ona çözüm bulmalısınız. O problemden kaçmak yerine yüzleşmek, zihnindeki fazlalıklardan kurtulmak gereklidir.

Teknoloji ile mesafeli durmak.

Farkında olmadan bile aslında insanı en çok yoran şeyi her gün yapıyoruz; sürekli televizyon izlemek telefonla oynamak gibi. Bunun aşırıya kaçması insan psikolojisine bile zarar vermektedir. Teknoloji hayatı kolaylaştırır evet doğru fakat sizin hayatınızı yönlendirmesine izin vermemelisiniz.

 

 

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Az ve öz ihtiyacın olduğu gibi yaşamak. Hayat felsefesi olarak kafanın rahat olduğu bi yaşam biçimi.

  2. Keşke tüm dünya bunu başarabilse. O zaman ne açlık, ne sefalet görülürdü.

  3. Bununla ilgili çekilmiş belgeseller var, hatta Netflix platformunda bile. Aslında gerçekten ilk başta odanızı değiştirerek başlarsanız nelerin değiştiğini görebiliyorsunuz

  4. Günümüz dünyasında ve tüketişim anlayışında minimalizm daha çok uzun bir süre trendde kalacak gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu