Blog

Bulut Depolama Nedir? Sistemleri, Avantajları

Aygıtlarınıza her geçen gün yeni dosyalar ekleniyor. E-Mail kutunuz, depolama alanlarınız her geçen gün biraz daha doluyor. Videolar, fotoğraflar, dokümanlar ve dosyalarınız depolama alanlarınızda çok büyük bir yer kalıyor. Bu dosyalara istenildiği zamanda erişebilmek ve güvende tutabilmek için önlem alınması gerekiyor.

Bulut Depolama Nedir?

Bulut Depolama Nedir?

Bulut Depolama, tüm dijital verilerinizi güvende, erişebilir ve yedeklenebilir olmasını sağlayan bir sistemdir. Birçok farklı dosya türünün dijital ortamda saklandığı alandır. Günümüz İnternet çağına uygun olan bu hizmet verilerin dijital ortam üzerine aktarılması ve depolanmasını sağlar.

Bulut Depolama Nasıl Kullanılır?

Bulut depolama hizmeti veren sistemler farklı boyutlar ve fiyat seçenekleri ile karşımıza çıkıyor. Kimi depolama hizmetleri ilk aşamada 2 GB depolama alanı verirken, kimi sistemlerse 5 GB depolama olanağı sağlıyor. Bazı sistemler verdiği depolama alanını paylaşma imkanı sağlarken, bazısı bu imkanı sağlamıyor.

Bu sistemlerden bir kısmı yedeklemeleri otomatik olarak alırken, bir kısmı ise bu hizmeti sağlamıyor. Bilgisayarınız veya mobil aygıtınız üzerinden otomatik olarak yapılarak, sizin yedeklenecek dosyalarınızı tek tek seçip bulut depolamaya yüklemenize gerek kalmıyor. Ancak her depolama sistemlerinde bu şekilde değil. Manuel olarak işlem yapmanız gerekebiliyor.

Bu sistemi kullanabilmek için öncelikle bir bulut depolama sistemine üye olmanız gerekmektedir. Bazı depolama sistemlerinin ücretsiz alanları vardır. Örneğin başlangıç 2 GB ücretsiz bir alan verilir, daha fazlası istenirse bu ücretli olur. Bulut depolama sistemlerinin kullanımı ve mantığı neredeyse aynıdır. İnternet bağlantınızı açtıktan sonra ilgili siteye üye olup giriş yaparsınız. Depolanacak dosyalarınızı seçip dosya yükle seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Verilerinizi hem cihazınızda hem de depolama alanlarında tutabilir veya cihazınızda silip sadece depolama alanında barındırabilirsiniz, sizin tercihinize kalmış bir şey. Ancak cihazınızda yeterli depolama alanı kalmadıysa, bulut sistemine yükledikten sonra verilerinizi cihazınızdan silmek sizin için daha faydalı olabilir. Bu verilere ulaşabilmek için olması gereken tek şey internet bağlantısıdır.

En İyi Bulut Depolama Sistemleri

  1. Google Drive
  2. Yandex Disk
  3. Microsoft OneDrive
  4. Apple iCloud
  5. Mega
  6. pCloud
  7. IDrive
  8. Dropbox
  9. Box

Bulut Depolama Avantajları

Günümüzde İnternet çağının gelişmesiyle istenilen veriye istenilen zamanda ulaşma isteği de arttı. Ofis ortamında çalıştığımızı varsayalım, ofis dışına çıktığımız zamanda erişilmesi gereken verilere erişmekte güçlük çekeriz. Göndermemiz gereken acil bir dosya veya envanter varsa, bunu istediğimiz yerden istediğimiz zamanda göndermenin en kolay ve doğru yolu bulut depolama sistemidir.

A.) Erişim

Bulut Depolama sistemine her an her yerden erişim sağlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey internet bağlantısıdır. Saatin kaç olduğu veya konumunuzun bir önemli yoktur. Her hangi bir gereklilik ve zorunluluğu yoktur.

B.) Güvenlik

Bulut Depolama sistemlerinin kendi bünyesi içerisinde virüs tarama yazılımları vardır. Yüklediğiniz şeye virüs girmesi veya virüslü bir dosya yüklemeniz gibi bir durum söz konusu olamaz. Dosyalarının silinmesi siz silmediğiniz sürece imkansızdır. Aygıtınızda veya cihazınızda bir sorun oluşsa dosyalarınızın yedeği bulutta olacağı için verileri güvenli bir şekilde geri yüklenebilir.

C.) Yedekleme

Fiziksel cihazların bozulması veya arızalanması kaçınılmaz bir sonuçtur. Bulut depolama sisteminde ise böyle bir durum yoktur. Cihazınızda veya aygıtınızda bulunan yazılımları veya dosyaları manuel veya otomatik olarak yedekleyebilirsiniz. Böylelikle herhangi bir sorun olduğunda verilerinizin geri yüklenmesi kolay olacaktır.

D.) Depolama Alanı

Depolama alanınızı başlangıçta ücretsiz almış olabilirsiniz, daha sonrasında bu alan size yetersiz gelebilir. Alanınızı sistemin verdiği sınır çerçevesinde dilediğiniz kadar artırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu